Veridicare autoturism

Ce imi cumpar? Masina noua sau second-hand?

30 octombrie 2019
Posted by: Cormar Auto Import

Am pregatit un scurt ghid de cumparare a unei masini, indiferent ca e noua sau rulata (second-hand). E bine sa cantarim cu grija avantajele si dezavantajele, fara a compara mere cu pere.

Sunt 5 chestiuni la care trebuie sa fii atent daca vrei o masina de circa 7-14.000 de euro, indiferent daca e noua sau second-hand. Aceste elemente fundamentale te vor ajuta, speram noi, sa alegi in cunostinta de cauza ce masina cumperi in aceasta zona de pret. Iata-le, pe scurt.

O masina nu este o bicicleta sau un lucru de valoare mica, de asta merita sa fi atent. Cu putina atentie poti alege masina asemenea unui expert auto.

1. Cati bani am?

In traducere: masina personala reprezinta o cheltuiala. Practic, daca pretul masinii este X, ar trebui ca bugetul alocat masinii sa fie cu macar 10%-15% mai mare. Altfel te trezesti ca bugetul familiei „sifoneaza” mai mult decat normal. Ar fi binevenita o estimare a costurilor de rulare si intretinere pe o perioada de cativa ani (cat crezi ca veti folosi masina), ca sa iti faci o idee cam cati bani va „papa” aceasta. E important pentru planificarea lunara a bugetului, mai ales in cazul familistilor.

Atentie la o capcana obisnuita, asadar: nu cauta o masina noua fix la suma cea mai mare pe care o poti da, ci una aflata putin sub ea. Altfel vei ramane cu masina in parcare. La masina second-hand aloca cel putin 20% pentru reparatii, deci, din nou, nu da toti banii pe ea.

2. Pentru ce imi trebuie masina?

Vrei masina pentru ca ai nevoie cu adevarat de transport personal sau pentru familie? Ori doar pentru ideea ca iti confera libertate si te scapa de aglomeratia transportului in comun? La capitolul necesitati reale, daca bugetul chiar e limitat, trebuie prioritizat pragmatismul. Tentatiile tinand de look, feeling si moda auto iti gadila orgoliul pe moment, dar costa.

Ţi-e jena sa te afisezi intr-o Dacia, fie ea si noua si bine dotata? Ia-ti o masina adaptata nevoilor tale, nu visurilor de a-i impresiona pe ceilalti. La sub 14.000 de euro, pe cine crezi ca vei impresiona?

3. Cat timp voi tine masina?

Este esential sa stii dinainte cat timp vei dori sa tii masina, pentru a nu pierde bani degeaba din cauza devalorizarii ei. Daca stii ca te plictisesti repede, poate ar fi mai bine sa iei un second-hand cu rulaj mic si vechi de maxim 2 ani, care deja e mai ieftin cu 30% – bani pe care nu-i pierzi tu. La polul opus, daca ai foarte putini bani, poti lua si o „rabla” veche de 10 ani, care va sfarsi insa la REMAT – vei sti dinainte cati bani pierzi pe ea. Pe de alta parte, daca stii ca vei tine masina cel putin 5-7 ani, atunci una noua e cea mai indicata.

4. Ce motorizare imi este potrivita?

Masinile noi au motorizari mai moderne, cu consumuri mai mici si nivel redus de poluare. Dar in aceiasi bani vei obtine motoare cert mai puternice de la masini mai vechi, eventual chiar premium. Nu te grabi insa – de multe ori acestea nu iti sunt realmente necesare si te costa foarte mult. Alege cu capul, nu cu inima, pe cat posibil. Nu te uita la cilindreea mica a motoarelor noi, uita-te la puterea dezvoltata, dar si la consumul mediu, taxe etc. Un motor iti este potrivit daca este adaptat utilizarii pe care vrei sa o dai masinii – te vei chinui cu 60-70 de CP daca vei fi des cu familia, dar si 200 de CP sunt cam mult daca nu vei iesi des din oras…

Ţine cont de reparatiile uzuale necesitate de motoarele masinilor rulate – documenteaza-te pe forumurile marcii respective pentru a vedea cat de des pica lucrurile „grele” la respectivul model. Aici, o masina noua are avantajul garantiei, dar si a faptului ca vei sti cum a fost condusa.

5. Conteaza garantia?

Un punct forte al masinilor noi il reprezinta garantia oferita de producatori. In ultimii ani, aceasta a crescut de la numai un an la trei ani sau cinci, ba chiar si sapte ani (in anumite conditii). Verifica insa daca e transferabila! Daca o iei de la dealeri de masini rulate, fii atent la detaliile contractului.

Verificare autoturism

MASINI RULATE CU GARANTIE

Beneficiezi de 6 luni garantie de la data achizitionarii autoturismului.
Autoturismele comercializate sunt verificate in amanunt, si se livreaza in stare de functionare excelenta.